/Dlaczego warto wybierać zdrowe syropy owocowe?
zdrowe soki, bio soki

Dlaczego warto wybierać zdrowe syropy owocowe?

Warzywa i owoce powinny stanowić jeden z podstawowych składników codziennej diety. W sprzedaży dostępny jest szeroki wybór świeżych owoców, suszonych, mrożonych, jak również musów owocowych i warzywnych, przecierów oraz soków i syropów. Należy się zatem zastanowić nad tym na jakie produkty warto się zatem zdecydować?

Z czego wynika popularność syropów owocowych?

Syropy owocowe to produkty, które cieszą się dużym zainteresowaniem wśród klientów. Mogą być one z powodzeniem dodawane do herbaty oraz rozcieńczane wodą. Podczas ich wyboru należy jednak zwracać uwagę na ich skład oraz jakość, ponieważ w wielu przypadkach produkty te nie stanowią substytutu soków samodzielnie przygotowywanych w domu. W sprzedaży dostępne są niskogatunkowe produkty oraz zdrowe syropy owocowe.

Czym cechują się tanie syropy owocowe?

W przypadku produktów najtańszych głównym składnikiem jest woda. Zawierają one zwykle kwas cytrynowy, który jest regulatorem kwasowości, substancje słodzące, zagęszczające, konserwujące oraz barwniki. W tym przypadku zawartość soku owocowego jest znikoma, a większą część objętości stanowią zbędne lub nawet szkodliwe substancje. Mogą one nasilać objawy astmy oraz wywoływać nadpobudliwość u dzieci. Ponadto mogą mieć one również działanie rakotwórcze oraz podrażniające śluzówkę żołądka.

Czy warto wybierać zdrowe soki?

Na szczęście w sprzedaży dostępne są również wysokogatunkowe zdrowe syropy owocowe, w skład których wchodzą korzystne dla zdrowia składniki pochodzące z rolnictwa ekologicznego. Takie bio syropy owocowe są zwykle dość drogie lecz wraz z wysoką ceną idzie dobra jakość produktów. W ich przypadku zawartość cukru jest ograniczona, a ilość soków owocowych dość duża. Takie bio syropy owocowe są smaczne i dostarczają dużą ilość witamin.

Czy warto decydować się na zdrowe soki w koncentracie?

Dla wielu osób określenie soków zagęszczonych do postaci koncentratu stanowi powód do niepokoju. Na szczęście nie musi tak być. Dobrej jakości soki zagęszczone do postaci koncentratu powstają bowiem w wyniku odparowania znaczącej ilości wody z soku, który został pozyskany z owoców. Takie działanie umożliwia zmniejszenie objętości produktu co zdecydowanie ułatwia jego transport oraz zmniejsza związane z tym koszty. Ponadto zastosowana pasteryzacja zabezpiecza koncentrat przed rozwojem bakterii, pleśni i drożdży. Przed spożyciem sok musi być rozcieńczony wodą.