/Catering firmowy czy własna kuchnia – jak wybrać najlepsze rozwiązanie?
catering firmowy

Catering firmowy czy własna kuchnia – jak wybrać najlepsze rozwiązanie?

Pozapłacowe motywatory do efektywnego wykonywania pracy są bardzo ważne. Nie zastąpią one motywatorów wynikających z otrzymywania zapłaty za pracę, ale mogą bliżej związać pracownika z przedsiębiorstwem oraz zintegrować zatrudnionych. Poczucie przynależności ma duży wpływ na decyzje kadrowe oraz związane z rozwojem swojej kariery w strukturach organizacji lub poza nią. Jedną z możliwości motywowania pracowników w ten sposób są obiady pracownicze. Jest kilka form oferowania posiłków w czasie pracy – każda z nich pasuje do przedsiębiorstwa i pracowników o innej specyfice.

Własna kuchnia lub kantyna na terenie organizacji

Wewnętrzna kuchnia była domeną dużych przedsiębiorstw działających w warunkach minionego ustroju politycznego. W wielu z nich jednak pozostały kuchnie lub kantyny pracownicze. To nie tylko miejsca serwowania obiadów, ale także spotkań pracowników z różnych działów, którzy w innych warunkach nie mieliby możliwości nawiązania znajomości. Często posiłki oferowane w wewnętrznej kuchni są opłacane przez samego pracownika, jednak są zdecydowanie tańsze od alternatywnej, zewnętrznej restauracji. Pracownicy mogą wybierać spośród kilku przygotowanych potraw. Dzięki takiemu rozwiązaniu zapewnia się zatrudnionym ciepły posiłek w czasie przerwy, dodatkową pracę kucharzom oraz możliwość integracji między pracowniczej. Obiady pracownicze mają zatem nie tylko wymiar fizyczny, ale i psychologiczny.

Catering pracowniczy jako tańsza i bardziej wydajna alternatywa na dostarczanie posiłków zatrudnionym

Alternatywą dla wewnętrznej kuchni jest catering dla firm organizowany przez zewnętrzny podmiot. Pracownicy mają dowożone posiłki zgodne ze złożonymi zamówieniami. Rozwiązanie to doskonale sprawdzi się w sytuacji gdy zatrudnieni nie mają wspólnej przerwy o tym samym czasie. Ciepłe i gotowe posiłki dopasowane do potrzeb konkretnej osoby sprawiają, że catering pracowniczy jest coraz bardziej popularny. Posiłki oferowane przez zewnętrzny podmiot można personalizować pod względem kaloryczności, alergii czy nawet składników, których się nie lubi. Catering dla firm to motywacja zewnętrzna wpływająca na komfort pracy i związanie pracownika z organizacją. Mimo, że jest to rozwiązanie nieco droższe, sprawdzi się wszędzie tam, gdzie nie ma możliwości zatrudnienia własnych kucharzy i organizacji wewnętrznej kuchni.